Ryhmäpuheenvuoro talousarviosta

Kaiken voi tiivistää siihen, mitä virkaa tekevä konsernipalvelupäällikkö Marjo Lääperi sanoi talousarviosta valtuuston iltakoulussa: “ei ole hätää, mutta ei voi juhlimaankaan käydä”.

Talouden voi sanoa olevan vakaalla pohjalla monestakin syystä: lainakantamme on suorastaan hämmästyttävän alhainen ja on tehty tai ollaan tekemässä sopeutusta niin palveluihin kuin luottamushenkilöiden järjestelmään. Eläköitymisiäkin olemme hyödyntämässä. 

Samaan hengenvetoon on  muistutettava, että  tehtäviä yhdistellessä nostamme tietoisesti työkuormaa ja vastuuta. Silloin ei pidä olettaa, että asiat sujuvat ihan entiseen malliin. On tehtävä karsintaa ja laitettava asioita tärkeysjärjestykseen, ihan kaikilla tasoilla.

Kiitämme valmistelijoita siitä, että Jämsän kaupunki tekee aktiivista ennakointia ja pitemmän ajan suunnitelmia. Vaikka liikennepuistosta ja Kivipankista luopumisen voi nähdä vääränä arvovalintana, on syytä ajatella myönteisesti ja miettiä kaikessa vaihtoehtoisia, erilaisia tapoja tuottaa palveluita ja hyvinvointia. Ihan kaikessa.

Olemme aiemminkin maininneet, että yksi tae kunnan elinvoimaisuuteen on nimenomaan niiden kuuluisien uusien avauksien etsiminen ja kovin kliseisesti ketteryys.

Myös meidän mielestämme palvelut on suhteutettava väestörakenteeseen. Sivlan torstain listalla on koulujen syksyn tilastointipäivän luvut. Koskenpäällä yksi oppilas plussaa, Jämsänkoskella seitsemän oppilasta plussaa. Kaikissa muissa kouluissa toteutuma on miinusmerkkinen vuoden takaisiin ennusteisiin. Koko perusopetuksessa miinusta on 36 oppilasta. Ei näiden lukujen yli voi kävellä. 

Kaiken  suunnittelupuheen keskeltä olemme kaivanneet yhtä sanaa: kirjasto.  Kuusi vuotta väistössä Kenraalintiellä meni nopeasti, vuokrasopimuksesta Forumissa on keväällä kulunut kolme vuotta. Uuden  pääkirjaston suunnittelu on laitettava tulille ennen liikuntahallia. Kirjasto on lakisääteinen palvelu.

Oinaalan katsomoa on puolusteltu liikunnan opetussuunnitelmalla. OPS ei vaadi katsomoa, kentän toki. Liikunnan opetussuunnitelmassa 1. tavoitteena on “kannustaa oppilaita fyysiseen aktiivisuuteen, kokeilemaan erilaisia liikuntatehtäviä ja harjoittelemaan parhaansa yrittäen …sekä  tutustuttaa oppilas yleisten liikuntamuotojen harrastamiseen liittyviin mahdollisuuksiin, tietoihin ja taitoihin, jotta hän saa edellytyksiä löytää itselleen sopivia iloa ja virkistystä tuottavia liikuntaharrastuksia.”

Ainoa yhteen lajiin liittyvä kirjaus koskee perusuintitaitoa.

Jämsä on aina ollut kansainvälinen. Maailmalle lähtevät paperirullat ovat vaihtuneet tänne n. 20 eri maasta   muuttaneisiin ihmisiin. He ovat tulleet työn, parisuhteen, suomalaisen elämäntavan takia tai  turvapaikanhakijoina ja tilapäiseen suojeluun oikeutettuina. He ovat kasvattaneet Jämsän kielivarantoa maailman suurilla kielillä: venäjä, saksa, ranska, espanja, arabia.

Pohjoisen Keski-Suomen lakkautetuista vastaanottokeskuksista  uusia mahdollisia kuntalaisia ja koululaisia tulee Jämsäänkin. Uusi kotoutumislaki tuo uudenlaista vastuuta ja tehtäviä Jämsälle. Jo nyt työväenopisto on myynyt suomen opetusta vastaanottokeskukselle eli käytännössä valtiolle. Laki edellyttää myös  kolmannen sektorin ja vapaan sivistystyön osuuden lisäämistä.

Kotoutumisen terävin työkalu on suomen taito.

Mikään määrä kotokoulutusta ei riitä ilman jämsäläisten tukea. Otetaan uudet ihmiset mukaan harrastuksiin, puhutaan suomea, moikataan.

Levollista joulunaikaa ja keskustelevaa vuotta 2025


Posted

in

,

by

Tags:

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *