Asiallisen kuiva sanapari ryhmäkoot ja jakotunnit ei herätä tunteita eikä nostalgisia muistoja. Oppimisen, koulun työrauhan ja opettamisen näkökulmasta ne ovat kuitenkin ensiarvoisen tärkeitä. Kannatamme kohtuullisen kokoisia opetusryhmiä kaikkiin Jämsän kouluihin.
Kohtuullisen kokoinen ryhmä on asiantuntijoiden mukaan enintään 20 oppilasta, opintien alkuvaiheessa enintään 18 oppilasta.
Alakoulujen jakotunnit kohdistuvat kaiken tulevan oppimisen kannalta tärkeisiin oppiaineisiin kuten äidinkieleen ja matematiikkaan. Jakotunnilla luokka jaetaan puoleksi. Näillä tunneilla tarvitaan siis kaksi opettajaa.
Sivistystoimen taloudesta leijonanosan haukkaavat opettajien palkat. Säästöt syntyvät resurssien oikeudenmukaisesta jakamisesta. Mielestämme myös suurten koulujen oppilaat ansaitsevat riittävät resurssit takaamaan kohtuulliset ryhmäkoot.
Suuruuden ekonomia ei aina ole paras tapa tehdä päätöksiä. Jämsänkosken ja Jämsänjoen yhtenäiskoulujen 1250 oppilasta on kuitenkin niin suuri määrä, ettei heidän etujaan – kohtuullisia ryhmäkokoja – saa unohtaa kyläkouluihin keskittyneessä koulukeskustelussa.
Jämsän Vihreät