On tunnettua, että liikunnallisen elämäntavan perusta luodaan lapsuudessa ja nuoruudessa. Se heijastuu myös aikuisuuteen.

Suositus reippaalle liikunnalle on tunti päivässä. Mitä vanhemmaksi lapsi kasvaa, sitä huonommin tavoite saavutetaan. Ysiluokkalaisista siihen pystyy vain joka kymmenes. 

Lasten liikuttamista ei voi sälyttää vain koulujen vastuulle, vaikka toiminnallisuutta voikin lisätä koulupäivän aikana, esimerkiksi välituntisin. 

Suomalainen koululainen taittaa koulun ja kodin välillä noin 400 matkaa vuosittain. Ne ovat tärkein ja helpoin tapa lisätä aktiivista liikkumista. Toivommekin, että muutaman kilometrin kuskaamisen sijaan koululaisia ja opiskelijoita kannustetaan kulkemaan koulumatka pyörällä tai kävellen. 

Luonnollisesti liikenneratkaisut vaikuttavat pyöräilyn intoon. Jämsässä paljon parjattu Keskuskatu on hyvä esimerkki siitä, miten kevyen liikenteen esteettömyyttä voidaan parantaa. Samoin Paunun korotettu risteysalue on lisännyt liikenneturvallisuutta pienimmille liikkujille.

Terveydellisten seikkojen lisäksi liikunta lisää aktiivisuutta aivoissa. Se myös tehostaa oppimista. Ja tokihan se virkistää kaiken ikäisiä. 

Samaan tapaan myös aikuisten kannattaa vaihtaa mahdollisuuksien mukaan auto pyörään työ- ja kauppamatkoilla.  

Mielipidekirjoitus Jämsän Seudussa perjantaina 16.8.2024