Viime torstaina puolilta päivin surffailin puhelimellani kaukana kotoa. Luin UPM:n kansainväliseen levitykseen jättämää tiedotetta. Hetken epäilin omaa kielitaitoani. In Finland, SC paper machine Jämsänkoski 5 at UPM Jämsä River Mills and coated mechanical paper machine 2 at UPM Kaukas will be closed. Ei auttanut lauseen uudelleen lukeminenkaan; kammottava uutinen oli aivan totta.
Siirryin facebookiin. Siellä kaverini vuodattivat suruaan ja kauhistustaan tulevasta. Aika äkkiä tahti kuitenkin muuttui. Jo Jämsän Seudun verkossa jankutettiin ansiosidonnaisista ja parin vuoden välein vaihdettavista avenseista. Iltaa kohden somen meno vain yltyi. Monen mielestä paperimiehet ovat ehtineet kerätä niin paljon jo maallista, että ei heillä mitään hätää ole, vaikka duuni meneekin alta. Somen kaikkitietävät muistuttivat, että asumistuet, Kela sun muut kyllä huolehtivat työttömistä paperimiehistä ansiosidonnaisen loputtua.
Moni jaksoi muistuttaa, että paperimiehen ansiosidonnainen tuki on suurempi kuin monen palkka. Tottahan se toki on, mutta.
115 työpaikkaa. Pieni kertotauluharjoitus on paikallaan. 115 x Jämsään maksettavat verot = melkoinen määrä vanhusten vaippoja, kouluavustajan palkkaa tai korjattavaa pikkutietä. Me kaikki olemme menettäjiä torstain uutisten jälkeen.
Jaksoipa siellä somessa joku muistuttaa siitäkin, että onhan näillä onnekkailla jo kesämökki ja omakotitalo, jotka voi laittaa myyntiin. Ei tainnut tulla mieleen, miten asuntomarkkinat reagoivat, jos jo nyt myynnissä olevien talojen lisäksi markkinoille tulee paljon uusia taloja. Hinnat laskevat. Siitä sitten kärsiikin vaikkapa se eläkeläispariskunta, joka lumenluontiin ja haravointiin väsyneenä haluaa siirtyä kerrostalon vapauteen. Ei menekään talo kaupaksi tai hinta on vajonnut rupuluokkaan.
MItä enemmän kaupungissa on hyväpalkkaisia paperimiehiä tai lääkäreitä sitä parempaa palvelua saavat lapsemme kouluissa ja päiväkodeissa, vanhuksemme hoitokodeissa ja sitä paremmassa kunnossa ovat hiihtolatumme ja uimarantamme. Kateus vie kalatkin vedestä, sanoi jo kaikkitietävä vanha kansa.
Yksi asia minua kuitenkin noissa palkoissa hiertää. Missä ovat hyväpalkkaiset paperinaiset?
– Saara Peutere-Heikka
Hyvä Saara! Noinhan asia juuri on.
Haikeaahan on myös se, että maailmassa katoaa pikkuhiljaa teollisuuspaikkakunta nimeltä Jämsänkoski.
Juurikin niin Saara. Missä on välittäminen? Jos jämsän päättäjillä ei olis ollut niin kiire riitelemään ja väittelemään, niin meillä olisi kylpylä Himoksessa ja useita uusia työpaikkoja. Jos kaikki urakat tehtäisiin oman kylän työläisten ja yrittäjien kanssa, verorahat jäisi tänne ja olisi töitä monelle. Joku kehtaa vielä väittää, että Suomi on itsenäinen, jos Eu:n säännöt määräsi, että paunun koulukin piti teettää ruotsalaisilla.
Eihän naisille ole koskaan maksettu ihmeitä.Vertailut tehdään koneenhoitajien (miehiä) vuosiansioihin ja niiden jotka ovat ahnehtineet ylitöitä.Kaikillehan ei edes tarjota.
Aikoinaan naiset joutui pois töistä, kun menivät naimisiin.
Hyvä Saara … menetyt verorahat kolahtavat kaikkien nilkkaan.
Hyväpalkkaisia paperinaisia on niin vähän ,että kukaan ei meitä muista.
Miksi paperi ei kiinnostanut naisia?
Oma mielipiteeni asiaan, että ahneella on paskanen loppu. Asia on tietenkin ikävä Jämsälle, mutta tähän tilanteeseen kylvettiin siemenet jo ajat sitten. Turha näiden paperimiesten on mediasurkutella koneitten hiljentymisiä nyt, kun he sahasivat omaa oksaa silloin kun muu Suomi rypi astetta pahemmassa lamassa. 1990-luvun alussa paperimiehillä oli useita lakkoja, jotta saisivat paremmat työsuhde-edut. 1990-luvun alusssa, tarkemmin vuonna 1994, mm. rakennusmiehistä oli työttöminä pahimmillaan 37% ja muitakin samojen työttömyysprosenttien aloja oli. Eipä siis ollut näillä töissä olevilla timpureilla varaa ”vinkua lisää edes tavallista liksaa”. Samaan aikaan paperimiehet lakkoilivat tai uhkasivat lakoilla useasti jos jostakin syystä. Sillä, että paperimiehillä meni joskus paremmin ei ollut kovin pitkäaikaista pelastusta muille aloille (mm.rakentajille) jatkossakaan, sillä viimeisin paperikone rakennusmiehiä työllistävine rakenteineen on tehty Suomeen vuonna 1998, johon on muun Suomen lamasta melko lyhyt aika. (Eikö olekin?) Ei tarvi ihmeellisiä hoksottimia ymmärtääkseen, miksi näin? Ei tainnut paperiliitto ahneuksissaan 1990-luvulla tajuta omakohtaista uhkaa, jossa saattaisi löytyä edullisempia paikkoja kuin Suomi tehdä samoja tuotteita. Harmi vaan Jokilaaksolle ja Waldenien perinnölle, että näin lyhyessä ajassa (1990-luvun alku) saadaan niin paljon rumaa jälkeä aikaan. Kyllä minua hävettäisi tuhota muutamassa vuodessa jotakin, jonka historia ulottuu yli sadan vuoden (=vuoteen 1886) taakse. En ollut kateellinen 1990-luvun alussa, enka ole nyt. Tuolloin 1990-luvun alussa Jokilaakso oli vaan enemmän jakautunut. Oli ”parempiosaiset” ja sitten oltiin me muut. Moni meistä muista joutui lähtemään hakemaan leipää hieman kauempaa ja sille tielle jääden jo silloin. En ole kirjoittaja, enkä edes lukiota käynyt, joten anteeksi kirjoitusvirheeni ja oudot sanamuotoni. Naulat ja vasara pysyy kynää ja näppäimistöä paremmin näpeissä.
Turha paperityöläisten palkkoja on kadehtia, monessa duunariammatissa mennään perustuntipalkassa ohi. Kirvesmies, putkimies ym. Vuorolisästä + perustuntipalkasta koostuu vuosiansio josta maksetaan valtiolle n. 32% veroa. Ei kukaan varmaan lähtisikään päivätyöpalkalla valvomaan öitä, tekemään viikonloppuja ja juhlapyhiä kun valtaosa viettelee niitä perheineen ja ystävineen vapaalla. Kyllä se kateus tosiaan vie kalatkin vedestä, nämä on ammatinvalinta kysymyksiä.
Ja sitten näiden koneiden lopettamiseen, niitä lopetettaisiin vaikka tekisimme talkoilla paperia. Kun paperinkulutus on laskenut, siitä on ylituotantoa – niin on pakko sitä karsia. Ja sehän on paljon halvempaa Suomessa kuin esim Sakssassa jossa duunari saattaa saada jopa parin vuoden palkan vs suomalaisen 6kk irtisanomisaika.
Toivottavasti nämä ihmiset eivät itke vuoden päästä kun Jämsä nostaa kunnallisveroaan, sitä saa mitä tilaa.. koska näinhän tulee käymään. Kyllä Jämsän kehittymisen suurin este on KATEUS! Täällä ollaan joka asiasta toisille niin kateita että suuri osa valmis tekemään lähes mitä tahansa että saa kapuloita rattaisiin sen sijaan että yhteispelillä saataisiin kaupunki nousuun, ikävää mutta totta.
Nämä käynnissä olevat yt:t koskettaa myös minua, toivon että saan jatkaa töitä UPM:llä mutta se selviää ensi vuoden alussa. Jos työt päättyy, ei se elämä siihen lopu. Tekevä löytää työtä kun ei jäädä surkuttelemaan ja kateuksissa nillittämään. Mukavaa loppuvuotta kaikille! 🙂
Taannoin katsoin dokumenttia Chilen aikoinaan kukostaneista autioituneista hiekka kaupungeista. Sitten tajusin miksei meillä voi käydä samoin? Taloilta häviää perhe ja tontti on arvoton. Kävin maalla – näin tapahtuu jo. Ainut pelastus voisi olla hyvät nettiyhteydet tai kansoitetaan maa esim venäläisillä tai myydään koko Suomi Ruotsille. Voidaan tietty perustaa uusi uljas maa Skandinavia, jossa Norja olisi rahakirstu. Näin emme voi jatkaa.
Jämsä oli vireä kaupunki kun olin nuori, nyt pidetään mainoksia ikkunoissa, että näyttäs, siltä, että täällä olis jotain toimintaa. Jämsä kuolee pikku hiljaa ja jo huhut pitää paikkansa, ei jämsä omista edes terveydenhuollossa tarvittavaa kalustoa, myyty on kuulema labran koneet, röntgen laitteet ym. Hoidossa tarvittava kalusto on kuulema myyty, kaikki millä voisi pyörittää edes perus-verusterveydenhoitoo. Eli on pakko olla pokkuroimassa ja toisten armoilla. Akuutilla ossto 4:llä ennen olleet koulutetut hoitajat tekevät nyt pyllunpesuja vaikka pelastivat 4:lla monen potilaan hengen nopealla toiminnalla ja osaamisellaan. Sänkyjä pakotettiin työntämään sermien taa piiloon, oli muka osato täynnä, kun herrat niin määräsivät, paikkalukukun piti vähetä, ihmisistä ei niin ollut väliä.
Niin vielä, ei siellä niin älyttömät palkat ole, ei ole näkynyt pojalla kesämökkiä ja vanhalla autolla ajaa. Lainoja maksaa niinkui muutkin ihmiset. Nälkä niillä on niin kuin muillakin ihmisillä. Ei tarvi olla kateellisia jos jollain on töitä tässä kuolevassa kaupungissa.