.
Vihreiden kielteinen ydinvoimakanta oli tiedossa jo hallitusta muodostettaessa. Ennen vaaleja Vihreät kertoivat toimivansa kestävien energiaratkaisujen ja ydinvoiman 0-ratkaisun puolesta. Epäonnistuimme ja myönnämme kirvelevän tappion. Ketään ei ole petetty, koska emme ole luvanneet yhtä ja tehneet toisin.
Monen mielestä Vihreiden pitäisi lähteä hallituksesta oppositioon vaalikampanjaa hoitamaan. Mielestämme kestävän politiikan moraali ei voi olla sellainen, että tappion tullen lähdetään ovet paukkuen kauniita ideologisia lauseita hokemaan.
Kyse on myös pienemmän pahan moraalista: onko parempi, että saadaan vähän hyvää kuin ei hyvää lainkaan. Vihreät haluavat jättää oman jälkensä hallituksessa vielä päätettäviin asioihin. Viime silausta vailla ovat mm. vaalireformi, vesi-, kaivos- ja jätelait, terveydenhuoltolain uudistus sekä uusiutuvan energian syöttötariffit.
Moni äänestäjä on jatkossa varmasti tyytyväinen, että vaalirahoituslakia oli sorvaamassa Tuija Braxin kaltainen ryvettymätön ministeri. Vaalireformi parantaa demokratiaa, kun pienten alueiden ja puolueiden ääni kuuluu paremmin.
Pohjimmaltaan on kyse siitä, voivatko Vihreät lainkaan osallistua hallitustyöskentelyyn. Kun kaikki suuret kannattavat ydinvoimaa, Vihreille ainoa ydinvoiman kannalta turvallinen hallitus olisi epätodennäköinen Vihreitten, Kristillisten ja Perussuomalaisten muodostama vähemmistöhallitus. Toivottavasti vasureitten vahva teollisuussiipi ei jatkossa murra nykyistä kielteistä kantaa.
Miksi Vihreitten tappio olisi suurempi syy jättää hallitus kuin muut tämän hallituksen mediaa työllistäneet juonenkäänteet? Pekka Katajalle oikaisu: Vihreän liiton juuret ovat paitsi Koijärvella ja suomalaisen luonnon monimuotoisuuden puolustamisessa myös 1980 – luvun alun yleiseurooppalaisessa vihreässä liikehdinnässä, jossa mukana oli ympäristöaktivistien lisäksi mm. vammaisjärjestöjen edustajia.
Vihreä Jämsä ry